νήσος Χίος

Δημοσιεύτηκε : 15/11/2015

Tο νησί της Χίου βρίσκεται στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου μεταξύ Λέσβου και Σάμου, και ακριβώς απέναντι από τον Τσεσμέ της Τουρκίας. Στο Νομό Χίου ανήκουν επίσης οι Οινούσσες και τα Ψαρρά. Η σύνδεση του νησιού με άλλες περιοχές τις Ελλάδος και του εξωτερικού γίνετε αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς με συχνά δρομολόγια.

 

Η πόλη της Χίου (Χώρα σύμφωνα με τους ντόπιους) βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησίου και αποτελλέι το εμπορικό και πολιτιστικό του κέντρο. Στο λιμάνι της πόλης βρίσκονται μερικά εμπορικά καταστήματα και αρκετά ταβέρνες, καφέ-μπαρ. Αφήνοντας το λιμάνι και βαδίζοντας προς το κέντρο του νησιού συναντάς το πλακόστρωτο δρόμο της Απλωταριάς που είναι ο πλέον εμπορικός δρόμος του νησιού. Μη ξεχάσετε να επισκεφθείετε το Κάστρο της Χίου (τα Οθωμανικά Λουτρα, το τουρκικο νεκροταφέιο, το τέμενος Μπαϊρακλή Τζαμί και την εκκλησία του Αγιου Γεωργίου), το Ναυτικό και Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού και το δημοτικό Κήπο.

 

Ο κάμπος της Χίου βρίσκεται λίγο πιό εξω από την πόλη στη νότια πλευρα του νησιού. Διατηρώντας το γενοβέζικο χαρακτήρα τους τα αρχοντικά σπίτια δεσπόζουν ανάμεσα στα απέραντης έκτασης περιβολια από εσπεριδωειδή. Ενας περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο θα δώσουν στον επισκέπτη  μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής και  της μοναδικής μυρωδιάς του Κάμπου.

 

Τα χωριά στο νότιο κομμάτι της Χίου ονομάζονται Μαστιχοχώρια. Εκεί είναι το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου γίνετε η παραγωγή και καλλιέργεια της μαστίχας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί καστροχώρια με έντονο πολιτιστικό και λαογραφικό χαρακτήρα, μεσαιωνικούς οικισμούς και παραθαλάσσια χωριά. Τα πιο αντιπροσωπευτικά στην κατηγορία τους είναι το Πυργί, τα Μεστά και ο Καταρράκτης. Σε αυτή τη πλευρά της Χίου βρίσκεται και το ανενεργό πλέον ηφαίστειο Ψάρωνας στο λιμάνι του Εμποριού. Αξιόλογο για τον επισκέπτη είναι το σπήλαιο στους Ολύμπους.

Κεντρικά  και δυτικά της Χίου τα χωριά διατηρούν τον ίδιο περίπου χαρακτήρα με της νότιας πλευράς αλλά με σύμμαχο την πυκνή βλάστηση, η ομορφιά τους αναδυκνείεται περισσότερο. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα Αυγώνυμα,τον Ανάβατο την Ελάτα ,τη Σιδηρούντα, το Λιθί και το Μοναστήρι της Νέας Μονής με θρησκευτική, ιστορική, αρχαιολογική και αρχιτεκτονική αξία.

Τα χωριά στο Βόρειο τμήμα της Χίου συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Η περιοχή έχει να πρσφέρει στον επισκέπτη μοναδικκές ομορφιές. Επισκεφθειτε το Κάστρο της Βολισσού, το Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, το Σπήλαιο στο Άγιο Γάλας και τα Φαράγγια στο Γιόσωνα και τα Καμπιά.

 

 

περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νησί της Χίου θα βρείτε στους προτεινόμενους χρήσιμους συνδέσμους στη σελίδα της Chios Yachting, από όπου συλλέξαμε και εμείς μερικά από τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω.